Follower Cik Syuhadah

Wednesday, 28 September 2011

4 golongan Lelaki ke NERAKA

Hari ini dalam sejarah baca something yang di share dalam FB yg membuatkan aku tersentuh,takut,dan macam macam lagi perasaaan yg bercampur baurr. Oh DUNIA ! 


So,aku pun decide untuk share didalam blog kot kot ramai lagi sahabat sahabat belum baca.

1. Ayahnya

Apabila seseorang yg bergelar ayah tidak mempedulikan anak2 perempuannya didunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat,mengaji dan sebagainya Dia membiarkan anak2 perempuannya tidak menutup aurat. Tidak cukup kalau dgn hanya memberi kemewahan dunia sahaja. Maka dia akan ditarik ke neraka oleh anaknya.

(p/s; Duhai lelaki yg bergelar ayah, bagaimanakah hal keadaan anak perempuanmu sekarang?. Adakah kau mengajarnya bersolat & saum?..menutup aurat?.. pengetahuan agama?.. Jika tidak cukup salah satunya, maka bersedialah utk menjadi bahan bakar neraka jahannam.)


2. Suaminya

Apabila sang suami tidak mempedulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul! bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan utk suami tapi utk pandangan kaum lelaki yg bukan mahram. Apabila suami mendiam diri walaupun seorang yg alim dimana solatnya tidak pernah bertangguh, saumnya tidak tinggal, maka dia akan turut ditarik oleh isterinya bersama-sama ke dlm neraka.

(p/s; Duhai lelaki yg bergelar suami, bagaimanakah hal keadaan isteri tercintamu sekarang?. Dimanakah dia? Bagaimana akhlaknya? Jika tidak kau menjaganya mengikut ketetapan syari'at, maka terimalah hakikat yg kau akan sehidup semati bersamanya di 'taman' neraka sana .) 


3. Abang-abangnya

Apabila ayahnya sudah tiada,tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke bahu abang-abangnya dan saudara lelakinya. Jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya sahaja dan adiknya dibiar melencong dari ajaran Islam,tunggulah tarikan adiknya di akhirat kelak.

(p/s; Duhai lelaki yg mempunyai adik perempuan, jgn hanya menjaga amalmu, dan jgn ingat kau terlepas... kau juga akan dipertanggungjawabkan diakhirat kelak...jika membiarkan adikmu bergelumang dgn maksiat... dan tidak menutup aurat.)


4. Anak2 lelakinya

Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yg haram disisi Islam. bila ibu membuat kemungkaran mengumpat, memfitnah, mengata dan sebagainya...maka anak itu akan disoal dan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak....dan nantikan tarikan ibunya ke neraka.

(p/s; Duhai anak2 lelaki.... sayangilah ibumu.... nasihatilah dia jika tersalah atau terlupa.... krn ibu juga insan biasa... x lepas dr melakukan dosa... selamatkanlah dia dr menjadi 'kayu api' neraka....jika tidak, kau juga akan ditarik menjadi penemannya.) Lihatlah.....betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah diakhirat pun tarikannya begitu hebat. Maka kaum lelaki yg bergelar ayah/suami/abang atau anak harus memainkan peranan mereka. Firman Allah S.W.T; "Hai anak Adam, peliharalah diri kamu serta ahlimu dari api neraka dimana bahan bakarnya ialah manusia, jin dan batu-batu...."..!!!!Ini adalah wajah lelaki lelaki yang amat aku CINTAI dalam hidup aku dunia dan akhirat. Dia AYAH aku , dia ABANG aku dan dia ADIK LELAKI aku.


I love youu AYAH


I Love youu ALONG !


I Love youu ALANG!

# Sesungguhnya aku amat menyanyangi mereka Ya Allah.Nota siku : Copy paste sahaja. Maaf kalau ada kekurangan. 

6 comments:

bella luna said...

nice entry,bagus tuk ingatan kite bersama,.ulang2 pun tak pe,bukanlah dr M kata," melayu itu mudah lupa?";),.ehem2,yg kat atas nie ada yg single lagi tak?hehe

Syuhadah Hamizi said...

hehe semua single lagi. kecuali AYAH saya. nkk yg mana satu tue? HEHE

nazirulhazwan~ said...

trimas:)

Syuhadah Hamizi said...

sama sama nazirul :)

miss fatihah said...

cuak kn. sng je nk tarik drg ke san sbb kita

Syuhadah Hamizi said...

tue la. tak nak! tak nak! kita sayang mereka =.=