Follower Cik Syuhadah

Saturday, 31 December 2011

HAPPY NEW YEAR 2012

Assalammualaikum SEMUA.


Firstly MAAF lama menyepikan dan mendiamkan diri. Kita perlukan sedikit masa dan ruang untuk menerima sesuatu. MAAF sebab entri lately nie bernada sedih , kecewa dan sebagai. Ok kita focus kat tajuk entri kita. 


HAPPY NEW YEAR 2012 ♥ 

Sebelum ada yg baru , mesti ada yg lama kan ? Sebelum jumpa yg baru , mesti kena tinggalkan yg lama kan? LAMA ? 2011 ? OH TIDAK !Seriusly , sedih rasanya nak tinggalkan 2011. KENAPA? Terlalu banyak benda yg terjadi. Terlalu-lalu banyak. Baik suka mahupun duka. Tak mampu rasanya nak ungkap dengan kata-kata. Byee 2011.

Ok lah. lupakan terus pasal 2011. Bercerita pasal NY semestinya pasal azam baru kan ? So,macam mana azam korang ? Semestinya semuanya positive kan ? Harap2 azam tahun lepas yg masih tidak dilaksanakan boleh la dibawa ke tahun 2012 nie. Apa azam tahun baru kita? Jeng jeng jeng. Apa eh ? Tak ada kot cuma harap yg terbaik je pada tahun 2012 nie dan melaksanakan azam tahun lepas yg masih tidak dilaksanakan. HEHE 


SWEET 20 Y/O 

Wah , tak payah nakk sweet sangat lah kan? HEHE bila tengok je status mmber-member semua bercakap pasal 20 20 20? Apakah? HEHE semua excited dah masuk umur puluhan tahun dan meninggalkan umur belasan tahun. Dah habis besar lah tue eh umur DUA PULUH TAHUN? Apa apa pun, umur pun semakin meningkat. Harap2 kita semakin matang dalam membuat sesuatu keputusan. AMIN ~


Nota siku : Tahun nie sambut NY dalam bus je. Dimana pun kita sambut itu semua tidak penting. Kann ? Yang penting NIAT tahun baru kena betul. 



Wednesday, 21 December 2011

Dugaan

Assalamualaikum , Selamat Malam.

Jam menunjukkan pukul 12.58 a.m / 22.12.2011 Hari nie aku diduga lagi. Aku tak tahu sampai bila. TAPI , aku dah penat dengan semua permainan dunia. Dah tiba masanya aku meredhokan dan terima segala ketentuanNya. Redho tak bermaksud mengalah. Aku dah berusaha TAPI ia masih tidak memihak kepada aku. 5 bulan bukan suatu tempoh yg sekejap. TAPI , tempoh 5 bulan itu hanyalah sia-sia. Aku siapa ? Aku tak mampu nk ubah takdir. Aku terima . Aku pasrah. Perjalanan aku terhenti di sini. Semoga masih ada sinar cahaya menerangi hidupku. INSYALLAH.


Nota Siku : Doakan suatu keajiban terjadi suatu hari nanti.

Demam Kembali lagi !

Assalamualaikum W.B.T


Demam-demam pun masa ada masa nak bekarya. OH TIDAK LAH ! Cuma nak berkongsi kesakitan bersama-sama. Boleh ke ? Kalau tak boleh , tolong doakan kita cepat sembuh yerr. Sebab minggu nie kita ada QUIZ Math Engineering. Huhu kita tak kuat macam awak-awak kat luar sana. Seingat kita , last demam masa PART 1. Now , demam kembali lagi sedang kita di PART 4. huhu Betul ke orang cakap SAKIT ITU PENGHAPUS DOSA ? harap-harap macam tue lah. Dah 3 hari kita demam. Harap2 cepat lah sembuhnya. AMIN ~




Nota siku : Kita sedang menantikan mesej dari seseorang. Kita harap dapat lah feed back yg akan kembalikan keceriaan dan kebahagian kita. AMIN ~

Sunday, 18 December 2011

MUKA CANTIK , TAPI PENGOTOR

Assalamualaikum, yaww whatsup ! 


Alhamdulillah , selamat juga sampai di bumi Arau tercinta setelah 3 hari berjumpa dan berkumpul 1 family. Semestinya sangat dan teramat lah seronok. Now , masa utk meneruskan perjuangan di bumi Arau. Tadi sesampainya di KTM Arau around 8.00 a.m, Zam my bestfriend jemput. HEHE kecian dia sebab terpaksa bangan awl jemput i. Almaklumlah,kelas beliau pukul 2 p.m nanti. Thanks Zam , i love youu more N more  


I nakk tanya something kat korang. Ape pendapat korang tentang ayat nie "MUKA CANTIK , TAPI PENGOTOR " Agak kasar lah kan ayat tue. Tapi,apa yg i nakk point kan MUKA CANTIK dah perfect. Tapi PENGOTOR tue memang tak sesuai dengan muka yg cantik. Yelah , sekarang ramai orang judge luaran , TAPI dalaman ape cerita ? Terutama lelaki. OK untuk pengetahuan korang , bukan i CEMBURU , JELES atau IRI HATI dengan perempuan yg CANTIK kt luar sana. I bersyukur kerana dilahirkan sempurna. TAPI i kisah dengan perempuan yg termasuk dalam golongan MUKA CANTIK , TAPI PENGOTOR. 

Tadi masa i breakfast kt warung roti canai tepi jalan tue , tiba-tiba terbuka cerita pasal someone nie. OK dia seorang HOTSTUFF kt dalam UiTM nie. HOT GILA ! Kalau jalan denga dia , korang boleh terbakar sama-sama dengan dia. *sekali lagi aku tak cemburu dengan kecantikan dan kepanasan dia di dalam UiTM* OK yg lelaki kt luar sana tue , kalau nak adjust boleh lah. TAPI,kena banyak duit lah derr. Kalau tak banyak , memang minah tue tak layan kau lah. HAHA OK Nama pun dah HOTSTUFF , mana mungkin dia nak berkawan dengan minah selekeh macam aku nie. Pakai tudung pun herot-berot. Lelaki yg gendut-gendut jauh sama sekali. 

Borak punya borak , banyak sangat benda yg i terkejut pasal dia lalu berkata " Eh betul ke si HOTSTUFF tue macam tue? " Nak percaya ke takk ? Nakk percaya ke takk ? OK teruskan mendengar mendengar dan mendengar. OK i judge sendiri. Si HOTSTUFF tue perempuan tau. Hm tak perlu kot i nakk share ape yg  berlaku. Takk baik kan buka aib orang tambah pula kita nie perempuan. Hm kalau nak ditegur , siapalah kita yg hanya bertudung dan tak seHOT dia. TAPI , sebagai perempuan kebersihan perlu dijaga. Mybe kat rumah dia ada orang gaji kot kutip pantiliner , pad or baju kotor. TAPI , bila duduk rumah sewa / kolej siapa nak kutipp ? Kawan-kawan kau ? HAHA untung dapat kawan macam tue. 

Kesimpulannya , BIAR MUKA TAKK CANTIK , TAPI TAK PENGOTOR. 


Pesanan percuma untuk si HOTSTUFF tue : Jangan selalu suruh orang cermin diri sendiri sebab diri sendiri pun tak tercermin. 



Eh perlu ke gambar nie ? HAHA i tak HOT pun. Suam-suam kuku je :P 


Nota siku : Hari nie semua lecturer ada meeting. So,semua kelas cancel. *SEDIH* HAHA

Tuesday, 13 December 2011

Simple Suspension Bridge ♥

Assalamualaikum Si Taff dan Si Cantik ♥

Macam biasa lah. Kelass tak ada , berblog ler keje i. HIHI Entri kali nie cukup sekadar gambar menerangkan kepayahan dan kesusahan i untuk  face subject ini sem 4 nie. HUHU i kan taff ~ APADEHAL ? *bongkak dan bongkok* ??




Lokasi nya di  Makmal Kejuruteraan Awan, UiTM Perlis. Ini merupakan experiment Suspension Bridge ( 2-Hinged stiffened Girder ) untuk subject Structure and Material Laboratory. *Lecturer subject nie En. Sufian yang KACAK tau walaupun dah kawin. TAPI,this week lecturer dah tukar lah. Madam Shafizah yang CANTIK dah Ohsem ! Kenapa ohsem ? Sebab lab report dia untuk procedure , apparatus , objective boleh fotostat je kt kedai. OHSEM kan ?  Untuk sem nie , subject ini merupakan KILLER subject kot. Takut takk ? Kalau nakk extend , takk payah la takut. HIHI ok i takut. Nakk study ! Byee :P 



Sebelum i study , nakk sajikan 1 lagi gambar untuk korang.  GAYA PENTING tau ! *abaikan baldi biru kat belakang tue sebab bilik belakang tue bilik bancuh SIMEN dan sekutu dengannya.  Btw,credit untuk NANI yg sudi snap gambar ini by using her ohsem HP :)) *Nani , tak payah nakk beli DSLR lah. HP kau tue pun dah ohsem :P 


Nota Siku : Rasa-rasa macam baru je duduk Arau , TAPI macam tak percaya tahun depan dah nak habis :) INSYALLAH | Sorry , i teradvanced sikit subject nie. HIHI

Friday, 9 December 2011

Disebalik takbir Lab Stuctural Mechanics

Assalamualaikum Readerr Z S Terrsayangg .


Wah , rajin pula i update blog malam-malam macam nie. Buad gaya macam takk ada kerje je. Aish ! Macam mana nakk dekan nie. HAHA STOP merapu meraban la Syuhadah !  STOP berbicara pasal hati. Tolong jadi Profesional sikit :)) 


Title pun nakk gempak kan? Niat dah ada dah nakk ganti David Teo , TAPI jauh sangat menyimpangnya dengan apa yg belajar sekarang. So , ambil-ambil mood je pun boleh. Takk ada la disebalik sangat kan sebab takbir nya pun tak ada. *apa yg aku merepek ni ? *


Korang layan jela gambar-gambar yg ada -_-'' *putus assa*

 Gambar CUN (i)

Ada gaya-gaya future engineer tak 10 tahun lagi? HEHE insyallah. Gambar ini diambil sebelum kerja-kerja structural dijalankan. Untuk pengetahuan korang , experiment pertama kami adalah membuad SLUMP TEST dan COMPACTION TEST dimana mengunakan bancuhan dengan nisbah 1 : 4 : 2 . Kami perlu membuad CUBE , BEAM dan CYLINDER CONCRETE mengunakan pasir + aggregetes + air + simen dengan nisbah yg betul. Experinment ini mengambil masa / hari yg lama kerana banyak stage yg perlu dijalankan.

 INGAT ! Nisbah yg salah atau kecuaian semasa mengira/ menimbang bahan-bahan akan memberi kesan yg BURUK ! Oleh itu , jika mendapat sesuatu projek yg berjuta-juta , site meeting sangat penting dan perlu dilakukan sekurang-kurangnya 2x sehari. Didalam sesebuah construction,CIVIL ENGINEER takk mampu untuk mendirikan/ menjalankan sesuatu projek sendirian tanpa MECHANICAL ENGINEER dan ELECTRICAL ENGINEER. 

** Wah , macam tak percaya aku mampu menghuraikannyaa **

  Gambar GEDIXXX (i)

Abaikan kecacatan senyuman disitu. Aku akan perbaiki kecacatan itu suatu hari nanti. APAKAH ??  -..-''


Nakk jadi model tak lepas atas dasar ketinggian takk mencapai piawaian. Ini lah jadinyaa. APTB ! *posing aku paling mengancam sekali* OH TIDAK ! ! 

 Gambar di sekitar Lab Structural (i)

Kerja-kerja pengnisbahan dimulakan. Dimana simen , pasir dan aggregates di ambil dan ditimbang beratnya. Di stage ini la sangat rumit kerana jika silap timbang , akan memberi kesan terhadap concrete itu nanti. Setelah selesai , pasir + aggregetes + air + simen di campur dan di proses.

 Gambar di sekitar Lab Structural (ii) 

Setelah diproses , bancuhan itu akan dimasukkan kedalam bekas CUBE , CYLINDER dan BEAM untuk proses seterusnya. Kalau korang nak tahu ,bekas CUBE , CYLINDER dan BEAM  itu sangat dan teramat lah berat. Bila tambah dengan bancuhan concrete , budak lelaki pun menggigil-gigil nak angkat. Nakk angkat 2 orang , macam takk gentle la pula. HEHE Tapi SUMPAH ! Berat gila -..-'' Kalau takk percaya , korang boleh try la d(^.^)b


 Gambar di sekitar Lab Structural (iii)


Haaaa baru nampak muka i buad kerja. HIHI si JAMBU itu SAYA dan si HITAM itu NANI. Belakang aku pula tue ape? Cuba teka mesin apee? Cepat-cepat ! Kalau setakat penah tegok je , nakk buad ape. OK fine kalau korang budak bisness ke account ke takk tahu. TAPI, kalau budak CIVIL ENGINEER tak tahu memang memalukan lecturer korang la kan. OK itu adalah Concrete Mixer. Ada banyak jenis concrete mixture nie sebagai contoh Hopper Fed Concrete Mixture Hydraulic ,  Concrete Mixtures Electric and Diesel Engine ,  Mixing Concrete Truck , dan sebagainya. 





Nota Siku : Gaya masuk lab structural macam nak pergi tengok OMBAK RINDU kat JITRA je ! Aish ! Kecantikan adalah hak milik setiap insan. Ye takk ? Dimana sahaja perwatakan perlu dijaga dan yang wajib itu tetap WAJIB. Byee 

Thursday, 8 December 2011

Buad hal lagi -..-'

Assalammualaikum Semua. 

Sihat kah? HIHI macam mana dengan hari nie? Adakah lebih baikk dari semalam? Harap-harap bergitu la. Sebelum i start kupas isu-isu semasa , i nakk cerita sikit apa yg dah jadi dengan i hari nie. HAHA kalau korang nakk tahu , i merupakan seorang student yg selalu lewat datang ke kelas. Tambah lagi , bila incik ego s i muncul dalam hidup i. Lagi la lambat i pergi kelass. Orang cakap , kalau masuk lambat kelas baru nampak HEBAT. So, i pun buad la. HIHI Selalunya kann bila lecturer dah start mengajar , baru la i sampai dan buad-buad muka macam rushing gila padahal takk pun. HIHI *belakon itu penting* Kalau klass start pukul 8,pukul 8 la i baru terkedek-kedek kuar bilik dan berjalan dapat kan incik ego s i. Then hidupkan engine dan baru gerak. Pagi-pagi sejuk tau ! Takk boleh bawa incik ego s laju-laju sebab i dan dia merasakan sejuk yg sama. HAHA sweet gila i. So,i pun bawa la incik ego s seromentik habis sambil menghirup udara pagi di bumi ARAU tercinta. HIHI 

Hari nie dalam sejarah i datang kelass awal SEJAM. Bagus kann i? Asyik datang lewat je. Nakk juga merasa jadi budak baik datang awal. Wah,makk i kalau baca mesti dia puji i melambung-lembung. HAHA mana takk nyaa , anak dia terlebih baik sangat sebab datang kelass awal SEJAM. *budak dekan setiap sem pun tak bagus mcm aku tau* ini semua step-step untuk berjaya. HAHA *cover-cover* Selaras dengan azam i untuk sem nie. Orang nakk berjaya , kenal la datang awal ke klass , ye takk? Ecewah -..- HIHI maka berseorangan la i selama sejam sementara menanti lecterur dan rakan seperjuangan yg LEMBAB gila ke kelass. Tengok macam i. Rajin tau i datang awal-awal ke kelass. Siap sapu sampah dalam klasssroom. Buka switch kipas dan lampu. Susun-susun meja. Walaupun,dalam jadual bertugas bukan i yg bertugas pada hari jumaat dan benda yg sangat penting korang kena tahu yg memang tak pernah wujud pun jadual bertugas. HAHA *kau ingat zaman sekolah kau ke?!*

STOP untuk terus merapu meraban dan STOP untuk terus menipu korang! i bukan lah student baikkkk pun. i tak rajin pergi kelass awal-awal buka tingkap sapu sampai dan sebagainya. Sebenarnyaa i tersilap tengok jadual !!!!! BENGONG. Dalam jadual , kelass i sepatonya bermula pukul 10 a.m. Disebabkan mata i yg terlebih power, menyebabkan pukul 10 a.m nampak macam 9 a.m. APTB Arghh malu gila i dengan mmber i bila i call then tanya pasal klass. i pula yg marah dyorang sebab ingat kan dyorang yg salah. Nakk gelak kan i letuww !  Adakah ini pengajaran untuk i supaya pergi ke kelass awal-awal ? OH TIDAK ! ! !



Nota siku : Masa part 1 tak pernah pula buad hal macam nie. Masa part 2 pun tak pernah. Masa part 3 lagi la tak pernah. Bila part 4 nie pula la buad hal macam-macam. SABAR jela -.-'

Sunday, 4 December 2011

Assalamualaikum Pembaca Z S 


5 December 2011 
Takk tahu nakk bercerita pasal apa. TAPI,tetap nakk bercerita juga. HEHE i sebenarnya baru pulang dari kelas tutorial fluid dan sepatotnya ada klass siol engineering. Malangnya,kelas nya CANCEL. i sangat-sangat la FRUST ! HAHA *tipu* So dikesempatan ini lah i nakk bermesra dengan blog i nie. Almaklum la , sejak 2 menjak nie blog i di anak tirikan dek kerana kesibukan i mengalahkan Tok Najib. hihi 


Sebelum i mula bercerita, biarlah i bagi tahu sikit keadaan yg melanda negeri PERLIS tersayang ni. HUHU kalau korang nakk tahu,PERLIS nie sangat pelik. Maksud i keadaan dan cuaca dia. Kalau PANAS tue,memang panas gila la. SUMPAH ! Takk tipu. Bibir sampai kering2 la. i yg g kelass dengan incik ego s i pun dah burn kulitnya,ini kan berjalan kaki. Itu kalau panas. Kalau musim hujan pula? Memang 3 hari berturut-turut hujan tanpa henti. Maka,banjir la bumi PERLIS tercinta. Mula la student2 UiTM kalut nakk balik. HIHI macam i =_=' tapi PERLIS BEST ! Tenang je. Takk ramai orang. Jalan pun takk sibuk macam kt KL. Itu lah PERLIS. 


Sabtu hari tue i jalan-jalan kt JITRA bersama ZAM my bestfriend ! *ZAM itu perempuan tau* Hajatnya nakk tengok OMBAK RINDU. Malangnya tiket dah SOLD OUT. Mana takk nya,orang jitra tengok wayang kt jitra. Orang perlis pun tengok wayang kt jitra. Macam mana tak habis. APTB. FYI,kt perlis memang takk ada wayang. So ?? Nakk cakap perlis KOLOT la? Cakap la ! *kalau mulut u nakk kena cili dengan i la* i sayang perlis tau ! sayang orang perlis sekali. HIHI 


Jumaat hari tue,incik ego s i jatuh. HIHI malu la nakk share cerita nie kat korang. TAPI,lawak tauu. HAHA takk apa-apa lagi i dah nk gelak. OK ceritanya macam nie. Malam tue i lapar sangat. Nakk makan TAPI malas nakk g makan kt luar UiTM. Almaklum la ,takk ada orang nakk teman i. So,i decide beli makan kt dalam UiTM la. Kebetulan ada bazar kt dalam UiTM itu. Maka,i pun menuju la ke bazar bersama incik ego s in. OK i nakk park moto nie. Alamak ! Ramainya budak laki lepak kt park potor. MACAM MANA NIE??  dengan muka i yg penuh buad-buad confident pun park la motor. OK buad masa nie,semuanya masih dalam kawalan. HAHA ok i nakk turun dari motor nie. Tiba-tibaaaaa bommmmmmmmmm *i tak tahu bunyi dia macam mana* TAPI incik ego s i tergolak. HAHA i jadi pelik. KENAPA nie??? OK ORANG RAMAI SEMUA TENGOK I ! i tengok je incik ego i tue dengan pelik. *jadi orang bengong kejap* HAHA dengan sekuat tenaga keperempuanan i angkat incik ego s i tue. Wah,gagahnya i ! HAHA tak angkat mana la. Bangun kn incik ego s i yg tergolek tue la. CETT ! SUMPAH ! Malu gilaaa la. OK incik ego i selamat. Fuhhh selamat. TAPI kann i tgk incik ego s i jadi teleng. Tahu tak teleng? alaa,yg leher dia macam tak betul tue. Haaa bergitu la terjadi dekat incik ego s i. Handle dia lari. MENGAPAKAH? Incik ego s i CACAT ! TIDAKKKKK ! Macam mana nie ? i dengan muka takk malu pun panggil la mamat kt tepi-tepi i tue mita tolong tengok2 kan incik ego s i yg PARAH tue. OK takk sampai 1 minit dia tengok , lalu dia berkata " awak kunci handle motor nie. sebab tue jadi macam nie". I dengan malu nya cakap "ouh yke? hihihiihihi TERIMA KASIH. *takk tahu nakk letak muka kt mana*