Follower Cik Syuhadah

Thursday, 21 July 2011

Bila Kau nk Stop Kutuk-kutuk UiTM !

Pagi-pagi buta aku bangun je terus aku buka lappy then terus buka blog kesayangan aku.Macam biasa la blogwalking sambil jogging-jogging hirup udara segar.Tapi,tak segar mana la bila aku terbaca entry cik natrah kita.Tengok tajuk aku ! pasti kauorang tahu ape yang cuba aku sampai kan.Sebagai student UiTM,aku sepatutnya dan wajib untuk mempertahankannya.

Baca ini :

-"Bukan apa, bagi aku la kan...UiTM tu macam 2nd class universiti"

Terbakar hati aku bila baca. Nie baru sikit ! Meh baca lagi. 

-"Tengok pada standard laaaa, most of the UiTM students adalah intake yang xley survive kat matrik (intake Disember) and Budak2 lepasan SPM yang x dapat matrik. "

-"Kalo ada yang mintak ngan iklas ati pon,,sebab senang nak dapat...X payah nak compete ngan students bumiputera yang jaoooooooohhhh lagi cemerlang."

-"Bukannya jeles ngan populariti UiTM, tapi da fed up sebab people never recognize UTM yang da banyak bagi sumbangan kat negara kita lam sektor Teknologi. Memang ramai usahawan Bumiputera yang berjaya datangnya dari UiTM, tapi para engineer, arkitek pe suma dari UTM"


Sangat-sangat tidak sopan ! Apa la kau CEMBURU sangat dengan UiTM? Ganggu kau ke? Susah kan kau ke? Aku tak rasa pun UiTM ganggu dan menyusahkan kau. Sepatutnya kau kena bangga dengan UiTM sebab menolong anak bangsa. Membela anak banggsa. Tak mahu anak bangsa tercicir. Tapi,kenapa kau masih nk beza-beza kan UiTM dengan universiti yang lain.Kau kena tahu UiTM pun ada class dia tersendiri. Kau yg bukan student UiTM kau tak tahu. So,kau jangan la buad-buad tahu.Kau jaga je U kau tue elok-elok.

Aku sebagai student UiTM sangat bebangga dengan UiTM ! Yuran pun murah. Semua kelengkapan dan kemudahan cukup. Alhamdullilah. Kau jangan berbangga dengan yuran kau yang mahal tue!  Kemudahan yang hampir sama! Setakat ada cina dan india tue,jangan nk bangga sangat la. Kau bersaing la dengan mereka-mereka yg bukan melayu tue. Jangan nk bersaing siapa lagi hebat membeza-bezakan univ siapa lagi bagus ! Sedangkan kau pun study tah macam mana. Setakat univ kau bagus atas dasar nama sajaha yg GAH,tapi kau setaraf dengan budak-budak yg tak ada hala tuju dalam univ kau tue,lebih baik kau balik je. Tolong mak bapak kau. Buad habis duit mereka je kau duduk dalam tue. Mereka bersusah payah cari duit,sedangkan anaknya sedah bersusah payah mengomel dan mengkritik univ lain. Memang tak ada kerja lain la kau nie  !

Baca ini !


Mamat ni memang mencabar budak-budak UiTM ! Owh Faiz,kalau aku jumpa kau,teringin kau nak tumbuk muka kau kasi lebam mata kau. Nk tengok hebat mana sangat kau nie. Ke hanya hebat berkata-kata,tapi ilmu tak la tinggi mana. dah la ber 'wa'. Lansung tak ada budi bahasa. Lepas tue kutuk melayu Islam ! Kau tue orang ape? Melayu Islam pada luaran,tapi dalaman kau kafir agaknya. opss ! Kalau aku huraikan setiap baik kata-kata kau,memang banyak mistake yg kau buad. Pasti tiada maaf untuk kau sampai mati ! Dah la mencabar kami supaya usulkan benda ni kt Naib Canselor. Sewenang-wenangnya kau main-main dengan nama NC kami. Memang kurang ajar! Malang nya siapa yg dapat anak macam FAIZ ni. Teringinnya aku nk jumpa kau,FAIZ! Tp,mamat nie penakut sebenarnya. Mengikut kata cik Natrah,mamat langsi nie merahsiakan identitinya. Kalau berani dan anak jantan,kau tak akan sorokkan identiti kau. HAHA. 

Mulut orang memang tak boleh tutup. Tapi,sebagai student UiTM,kita kena tunjuk pada mereka yg busuk hati sangat dekat UiTM tue yg UiTM pun mampu bersaing seprti Univ yg lain. Bukan luaran sahaja,tapi dalaman pun terbaik ! UiTM DIHATIKU !


We love UiTM !





11 comments:

Siti Aliah said...

agak melampau btul dok kutuk2 uitm..haishhh

Syuhadah Hamizi said...

memang melampau gila. teringin nk jumpa dia ! nk sepak dia puas-puas. HAHA.

nur_farah_elia_binti_abdul_rahim said...

KURANG HAJAQ gila

NanaHazwanee said...

ewaahhh.. ske ati je nak kutuk uni org kan.. smua uni sme je sebenarnya.. kalau nak hrp nama uni je, tp perangai x serupa bikin, xde gne..

eh, trhot lak kat blog awak.. =)

Syuhadah Hamizi said...

Farah - Memang kurang ajar gila la kan ! kalau farah jumpa,rasa-rasa nk buad apa kt dia?

Nana - HAHA. Tak apa cik Nana. Siapa tak hot kan bila univ kita kena kutuk dengan org lain. Kita kena la pertahankan. Kalau tak,siapa lagi.

Bella ;D said...

pergh. entri yg mantap doh. alah relaks ah. fikir positif. just ignore je budak budak tu. tak dpt u lettew. haha.

kalau uitm ni mengeluarkan produk tak berkualiti, dah lama uitm gulung tikar. ckp jgn main sedap. pasal sosial pulak, biasa lah tu. budak budak baru nak up. jd baik sepenuh masa pun payah. pasif. student kena agresif. nnt masa kerja, mana ada org nak ambil student pasif.

dunia bekerja dgn dunia belajar lain. skg ni lah kena belajar luar dan dalam. dunia bekerja lagi dahsyat. bagi aku, sosial itu penting. mungkin akan npk mcm teruk gila tapi yg teruk itulah mengajar erti kehidupan.

hah, kan panjang aku membebel.

aku nak masuk uitm. tp tak dpt. kesian kan ? haha.

Syuhadah Hamizi said...

Betul-betul. Kenapa la orang-orang kt luar sana tak fikir macam kau fikir.yang mereka tau nak mengutuk universiti orang je.Kalau kau nk tau bella,nie bukan pertama kali orang-orang kt luar sana kutuk uitm,dah banyak kali.sampai NC kami pun masuk campur.aku tak paham la ape yang mereka tak puas hati sangat dengan uitm.mereka sepatutnya bangga sbb uitm la satu-satunya universiti yg membela nasib anak bangga.tak nk anak melayu tercicir.sbb tue uitm masih bagi peluang utk belajar.

Aku tau sapa yg tak puas hati dengan uitm.pasti orang melayu juga! bila la melayu nk maju kalau melayu sendiri pun nk makan melayu.

Ala bella,ayat yg last tak nk touching plak. nti kau datang la uitm aku melawat aku. masuk juga tue kn *nk sedap kn hati. ;)

cik jari said...

die jeles coz xdapat masuk uitm tu..

Syuhadah Hamizi said...

Betul-betul. Busuk hati betul ):

biehaa said...

sengal nye mamat ni.die study mane? harvard ke? tuih.

Syuhadah Hamizi said...

tah la awak. budak nie tak terbelajar kot. kurang ajar sangat.